5 fjender og 5 venner af skjoldbruskkirtlen – ikke alle er lige så tydelige

Ernæringseksperterne Fisch og Smith har udpeget de fødevarer, der er gode for skjoldbruskkirtlens sundhed

Skjoldbruskkirtlen er et lille, men meget vigtigt organ. Den styrer stofskiftet, temperaturreguleringen, hjertets arbejde og påvirker endda humøret.

Hvad skal man spise for at skjoldbruskkirtlen fungerer som et ur

Ernæringseksperterne Josten Fisch og Daniel Smith fortæller, hvilke fødevarer der understøtter skjoldbruskkirtlens sundhed, og hvilke der er bedst at begrænse.

5 fjender og 5 venner af skjoldbruskkirtlen – ikke alle er lige så tydelige

Gode fødevarer for skjoldbruskkirtlen:

  1. Paranødder: En sand rekordholder, hvad angår selenindhold. Men det er vigtigt ikke at overdrive — 2-3 nødder om dagen er nok.
  2. Tang: En værdifuld kilde til jod. Særligt nyttigt ved jodmangel, men bør indtages med forsigtighed ved autoimmune sygdomme (f.eks. Hashimotos).
  3. Æg: Indeholder tre vigtige elementer: jod, selen og tyrosin – en aminosyre, der er nødvendig for produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner.
  4. Oksekød: Forsyner kroppen med zink, som styrker immunforsvaret og deltager i skjoldbruskkirtlens funktion.
  5. Bladgrøntsager: Spinat, rucola, salat – er rige på antioxidanter og B-vitaminer, som understøtter den generelle hormonbalance.

5 fjender og 5 venner af skjoldbruskkirtlen – ikke alle er lige så tydelige

Hvad kan være skadeligt:

  1. Soja: Kan forstyrre optagelsen af hormonpræparater ved hypothyreoidisme, især hvis det indtages i store mængder.
  2. Koffein: Øger angst og hjertebanken – ikke det bedste valg ved hyperthyreoidisme.
  3. Rå korsblomstrede grøntsager: Kål, broccoli og lignende grøntsager indeholder goitrogener – stoffer, der kan hæmme skjoldbruskkirtlens funktion, hvis de indtages i store mængder.
  4. Sukker: Forårsager blodsukkerstigninger og forværrer både diabetes og problemer med skjoldbruskkirtlen.
  5. Transfedt: Forstyrrer signalerne mellem hjernen og skjoldbruskkirtlen, hvilket har en negativ indvirkning på koncentrationen og det generelle velbefindende.

5 fjender og 5 venner af skjoldbruskkirtlen – ikke alle er lige så tydelige

Individuel tilgang — den vigtigste regel

Hvis du allerede har fået stillet en diagnose, der er forbundet med skjoldbruskkirtelproblemer, bør du altid aftale eventuelle ændringer i din kost med din læge. Nogle gange kan selv sunde fødevarer være skadelige under visse omstændigheder.

Scroll to Top