7 bivirkninger ved at spise for mange mandler

At spise for mange mandler kan forårsage bivirkninger såsom fordøjelsesproblemer, nyresten og mere.

Mandler er en nærende snack, når de indtages i moderate mængder. Men der er nogle potentielle bivirkninger ved at spise mandler, man skal være opmærksom på, især hvis man spiser for mange af dem.

1. Gastrointestinale symptomer

På grund af nøddernes høje fiberindhold kan du opleve nogle uønskede fordøjelsesmæssige bivirkninger efter at have spist for mange mandler. En portion mandler på 1 ounce (oz) indeholder 3,5 gram (g) fiber, hvilket svarer til ca. 12 % af det anbefalede daglige indtag.

At spise for meget fiber kan overbelaste fordøjelsessystemet. Hvis din krop ikke er vant til at indtage store mængder fiber på én gang, kan det føre til symptomer som:

  • Oppustethed
  • Diarré
  • Luft i maven
  • Forstoppelse

2. Vægtøgning

Selvom nødder som mandler betragtes som en nærende snack, er det vigtigt at huske, at de er kalorierige og har et højt indhold af (sundt) fedt. Derfor kan indtagelse af store mængder mandler over en længere periode bidrage til vægtøgning. For eksempel indeholder en portion på 28 gram rå mandler (ca. 23 nødder) 166 kalorier og 14 g fedt.

3. Nedsat insulinfølsomhed

Hos personer med overvægt, fedme eller prædiabetes kan langvarigt indtag af mandler have nogle utilsigtede effekter i relation til glukosemetabolismen (den måde, kroppen nedbryder og bruger sukker på). Mandler er en kalorie- og fedtrig snack, der kan føre til vægtøgning hos personer med prædiabetes, hvilket også kan påvirke blodsukkerkontrollen.

En undersøgelse viste, at indtagelse af mandler over tid nedsatte insulinfølsomheden og øgede body mass index (BMI) og taljemål. Deltagerne i denne undersøgelse kompenserede ikke for de ekstra kalorier fra mandlerne ved at indtage færre kalorier i løbet af dagen.

Andre undersøgelser tyder dog på, at daglig indtagelse af mandler kan bidrage til at forbedre insulinfølsomheden hos voksne med overvægt/fedme, især når mandler erstatter kalorier fra kulhydrater.

7 bivirkninger ved at spise for mange mandler

4. Nedsat optagelse af næringsstoffer

Mandler indeholder antinæringsstoffer, naturligt forekommende forbindelser, der findes i nødder og andre plantefødevarer, og som kan hæmme fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer som jern, zink, calcium og magnesium.

Forskning tyder på, at blødgøring af mandler kan reducere disse antinæringsstofniveauer, selvom det er uklart, hvor effektivt dette ville være. Andre undersøgelser viser, at den måde, mandler forarbejdes på (f.eks. rå eller ristede), kan påvirke, hvordan deres næringsstoffer fordøjes og optages.

5. Nyresten

Oxalater, en antinæringsstofforbindelse, er også udbredt i mandler, hvor en stor portion på 100 g indeholder op til 490 milligram (mg) oxalater.

Der er beviser for, at indtagelse af en kost rig på oxalater kan føre til nyresten, små, hærdede aflejringer af mineraler, der dannes inde i nyrerne og udskilles med urinen. Dette kan være mere sandsynligt, hvis du har en historie med nyresten.

7 bivirkninger ved at spise for mange mandler

6. Potentiel cyanidforgiftning (med bitre mandler)

Bitre mandler indeholder potentielt giftige niveauer af cyanid, et kemikalie, der kan føre til alvorlige og potentielt livstruende komplikationer, hvis man udsættes for store mængder. Søde mandler, den type man typisk finder i supermarkedet, indeholder mindre spor af dette kemikalie, hvilket gør cyanidforgiftning meget mindre sandsynlig.

Da der imidlertid har været sjældne tilfælde af utilsigtet indtagelse af bitre mandler, enten på grund af forkert mærkning i supermarkedet eller andre omstændigheder, er det vigtigt at være opmærksom på denne potentielle bivirkning.

7. Allergisk reaktion

Personer med allergi over for nødder kan opleve en allergisk reaktion over for mandler. Dette kan manifestere sig som:

  • Hudreaktioner
  • Orale symptomer (kløe i mund og hals)
  • Gastrointestinale symptomer (diarré)
  • Anafylaksi.

Allergi over for nødder, som er relativt almindelig, opstår typisk kort efter indtagelse af den pågældende fødevare, men nogle gange kan det tage et par timer, før reaktionen viser sig.

7 bivirkninger ved at spise for mange mandler

Tips til at indarbejde mandler i din kost

For at undgå potentielle bivirkninger ved at spise for mange mandler kan du følge disse eksperttips:

  • Drik rigeligt med vand, når du spiser mandler, for at udligne alle fibrene.
  • Vær opmærksom på dine portioner. Den anbefalede portionsstørrelse for rå mandler er ca. 28 g (23 mandler).
  • Tygg mandler langsomt og forsigtigt, da nødder er kendt for at udgøre en kvælningsfare, især for børn under 4 år, som ikke bør indtage hele mandler.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt mandler er sikre at inddrage i din kost, skal du kontakte en sundhedsperson eller en registreret diætist.

Scroll to Top