Den honninggivende bær, der også vokser i Lapland, overrasker med sine gavnlige egenskaber.
Haskap er en spiselig form af den dekorative kaprifolium, også kendt som kaprifolie.
I Finland kaldes den også bærkaprifolium eller duftende kaprifolie, men det internationale navn haskap eller det velkendte ‘kaprifolium’ er mere almindeligt.
Selvom navnet endnu ikke er kendt af alle finner, har den honninggivende bær en lang historie over hele verden. Den har været dyrket i Japan og Rusland i mange århundreder, hvor den betragtes som en meget værdsat helbredende bær. Bærret kom først til Finland i 2018.
En antioxidantbombe på tallerkenen
Indholdet af antioxidanter i kaprifoliebæren er næsten dobbelt så højt som i vilde blåbær! Den indeholder også vitamin A, B og C samt flavonoider. Det er ikke overraskende, at denne bær er kommet til tops på listen over superfoods.
Sorten tåler frost og blomstrer smukt.
Jomfruet er ikke særlig krævende med hensyn til vækststed og tåler strenge vinterkulder. Blomstringen finder sted i maj-juni, og bærrene modnes i juni-august, afhængigt af sorten. Bærene er aflange, næsten blåbærfarvede, men endnu mørkere indeni.
Jeg plantede min første kaprifolie for mange år siden, da jeg fik nogle visne buske gratis fra en have. Vi besluttede at prøve dem nu, hvor vi har dem, og blev meget overraskede, da vi næste sommer høstede de første bær. Siden da er høsten kun vokset fra år til år, selv under det omskiftelige laplandske vejr.
Så hvis du leder efter en nem at passe, sund og lidt eksotisk bærbusk til din have, er kaprifolie et godt valg.