Alkohol øger risikoen for flere former for kræft, selv i minimale mængder
Mange mener, at et glas vin til middagen er en harmløs vane og nogle gange endda ‘godt for helbredet’. Men som lægen Andrej Terekhenko påpeger, sætter enhver dosis alkohol allerede farlige processer i gang. Han fortalte, at ethanol, den vigtigste komponent i alkohol, beskadiger cellerne og gør dem sårbare over for ondartede forandringer. Kvindelige hormoner er særligt følsomme over for dets virkning, hvilket forklarer den øgede risiko for brystkræft.
Hvor ligger faren?
Terechenko bemærkede, at alkohol fremkalder mindst syv former for kræft: mundhulen, mund- og svælghulen, spiserøret, leveren, strubehovedet, tyktarmen og brystkirtlen. Ofte forekommer det hos kvinder i brystet og hos mænd i tyktarmen. Hvis alkohol kombineres med rygning, øges den ødelæggende virkning på vævet mange gange, hvilket gør det sædvanlige glas om aftenen til en reel trussel.
Hver dosis tæller
Lægen understregede, at der ikke findes en ‘sikker dosis’: selv et enkelt glas øger risikoen. To glas vin om dagen kan øge risikoen for brystkræft med 50 %, og otte glas næsten fordobler risikoen. Dette gælder alle former for alkohol, fra stærke drikke til øl. Samtidig mindsker et lavere forbrug straks risikoen: at holde sig fra alkohol mindsker risikoen for brystkræft hos kvinder med en fjerdedel og prostatakræft hos mænd med 60 %.
Små skridt, stor effekt
At give afkald på det vanlige glas eller reducere alkoholstyrken kan være en reel forebyggelse. Ifølge Tereshina reducerer et lavere alkoholforbrug risikoen for sygdomme i fordøjelseskanalen og leveren næsten halvt. En simpel vane – at springe et glas over i dag – kan være et skridt på vejen til et langt og sundt liv.