Nogle af disse fødevarer indeholder lige så meget protein som æg, og muligvis endnu mere.
Et æg indeholder 6-7 gram protein. For dem, der følger en plantebaseret kost eller blot forsøger at spise flere plantebaserede fødevarer, er der gode nyheder: nogle plantebaserede fødevarer indeholder lige så meget protein som et æg, og muligvis endnu mere. Dette ifølge verywellhealth.
Ernæringsfysiolog Lauren Panoff har samlet en liste over 8 plantebaserede fødevarer, der indeholder mere protein end æg.
1. Tempeh
85 gram af dette produkt indeholder 18 gram protein.
Tempeh er et fermenteret sojaprodukt med en fast konsistens og en mild nøddesmag. Takket være sin hele sojabønnebase er det rig på protein og indeholder også probiotika, der er gavnlige for tarmen – gavnlige bakterier, der er vigtige for fordøjelsen og det generelle velbefindende.
2. Seitan
85 gram af dette produkt indeholder 15 gram protein.
Seitan er fremstillet af vital hvedegluten og er en af de plantebaserede fødevarer med det højeste proteinindhold på markedet. Den sej, kødlignende konsistens gør det til en nem erstatning i salte retter, der traditionelt indeholder kød. Husk, at da denne fødevare indeholder gluten, er den ikke egnet til personer med glutenintolerance eller cøliaki.
3. Havre
En portion havregryn på 85 gram, hvilket svarer til cirka en kop, indeholder 11 gram protein.
Havregryn er mere end bare en lækker morgenmad. Det er rig på protein samt fibre, jern og beta-glucan, et opløseligt fiber, der understøtter hjerte- og fordøjelsessundheden.
4. Sojabønner: 10 g
En kop eller 85 gram sojabønner indeholder 10 gram protein.
Mens mange plantebaserede proteinfødevarer har begrænsede mængder af essentielle aminosyrer, indeholder soja alle ni. Unge sojabønner, eller edamame, kan normalt findes i fryserafdelingen i supermarkedet.
5. Tofu: 8,5 g
En portion tofu (85 g) indeholder 8,5 gram protein.
Tofu er et andet sojabaseret produkt. Det findes i silkeagtige (bløde og cremede), faste og ekstra faste varianter. Dens neutrale smag gør det til en alsidig fødevare.
6. Linser
En portion (85 g) linser indeholder 8 gram protein.
Linser er bælgfrugter, der tilhører samme familie som bønner og ærter. De er rige på protein, jern og fibre. Tørrede linser koges hurtigt og absorberer forskellige krydderier godt. Du kan også bruge linser på dåse.
7. Sorte bønner
En portion på 85 gram af dette produkt indeholder 6 gram protein.
Sorte bønner er en billig, let tilgængelig og næringsrig proteinkilde. De indeholder også mange antioxidanter og fibre.
8. Kikærter
En portion kikærter indeholder også 6 gram protein.
Kikærter er en vigtig ingrediens i mange retter rundt om i verden. De er en enkel og billig proteinkilde.
Hvor meget protein har du brug for om dagen?
Det er traditionelt antaget, at det anbefalede daglige proteinindtag for en gennemsnitlig sund voksen er mindst 0,8 gram pr. kg kropsvægt. For en voksen kvinde, der vejer 68 kg, vil det være ca. 55 gram protein om dagen.
Imidlertid viser ny forskning, at den optimale mængde er 1,2-1,6 gram højkvalitetsprotein pr. kg kropsvægt pr. dag. Derfor ville den samme kvinde, der vejer 68 kg, have behov for 82-109 gram protein om dagen.
Proteinbehovet varierer dog fra person til person og afhænger af alder, køn, helbredstilstand og aktivitetsniveau. Det kan også stige for at nå specifikke mål for kropssammensætning, såsom at reducere kropsfedt og øge muskelmassen.