Jeg brugte karelsk tærtedej til en sød tærte – det viste sig at være en overraskende vellykket kombination.

Karelsk tærte var overraskende velegnet til sød bagning.

Karesk tærter er et af de mest berømte finske bagværk. I denne opskrift kombineres traditionel dej med en sødere tyttebærfyldning. Den samme dej kan bruges til andre søde tærter.

Ingredienser (giver ca. 16–20 tærter)

Dej:

  • 1 dl koldt vand
  • 1 ½ dl rugmel
  • 1 dl hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk olie

Til bagning:

rugmel

Tyttebærfyld:

  • 1 liter tyttebær
  • 1 dl sukker
  • ca. 1 dl rugmel

Til smøring:

  • 1 dl vand
  • 25 g smør

Vejledning:

Trin 1. Bland rugmel, hvedemel, salt og smør i koldt vand. Ælt hurtigt til en fast dej. Form den til en pølse og del den i 16–20 stykker.

Trin 2. Rul stykkerne til kugler og vend dem let i rugmel. Flad dem ud og rul dem ud til tynde runde fladbrød. Dæk fladbrødene med husholdningsfilm for at forhindre, at de tørrer ud.

Jeg brugte karelsk tærtedej til en sød tærte – det viste sig at være en overraskende vellykket kombination.

Trin 3. Mos tranebærene, tilsæt sukker og rugmel. Fyldet skal være lidt groft.

Trin 4. Fordel fyldet i midten af bunden, så kanterne er fri. Fold kanterne over fyldet og klem let med pegefingeren, så dejen strækkes i et bølgemønster.

Trin 5. Bag ved 250 grader (117 °C) i ca. 15 minutter, indtil kanterne er gyldenbrune. Smelt imens smørret i varmt vand og pensl det på tærterne, straks efter at du har taget dem ud af ovnen. Dæk dem med bagepapir og et håndklæde for at blødgøre dem.

Jeg brugte karelsk tærtedej til en sød tærte – det viste sig at være en overraskende vellykket kombination.

Har du prøvet søde karelske tærter? Del dette tip med en ven!

Scroll to Top