Sænk dit kolesteroltal ved at skifte kaffe – en overraskende skurk i din kop

Kaffe kan påvirke dit kolesteroltal i blodet. Ifølge fagfolk er det værd at være særlig opmærksom på, hvordan kaffen tilberedes.

Er du bekymret for kaffe og kolesterol? Det kan være muligt at sænke dit kolesteroltal ved at skifte kaffe.

Trendy kaffevarianter, såsom espressobaserede kaffevarianter lavet med sødmælk, kan have en indvirkning på kolesterolniveauet i blodet. Filterkaffe og, overraskende nok, kapselkaffe er også blandt de dårlige.

Problemet med såkaldte trendy kaffevarianter ligger i to ting.

For eksempel er latte, cappuccino og latte macchiato primært lavet med fuldfed mælk på caféer, så hvis du drikker flere specialkaffer om dagen, kan det resultere i en betydelig mængde mættet fedt.

Det andet problem er, at diterpenerne cafestol og kahweol, som er fedtholdige stoffer, der findes i kaffebønner, øger kolesterolniveauet i blodet. I espressokaffe filtreres kaffen ikke gennem filterpapir, men går direkte i koppen, hvilket betyder, at de fedtholdige stoffer ender i drikken. For mennesker, der drikker meget espressobaseret kaffe, kan dette være årsagen til deres forhøjede kolesterolniveau.

“Alle med et højt LDL-kolesterolniveau bør overveje måder at sænke deres kolesterol på. Ændringer i kosten kan hjælpe hurtigt. Det er især vigtigt at overveje dine kostvalg, hvis du har en familiehistorie med koronar hjertesygdom,” siger Tuija Pusa, ernæringsekspert hos Finnish Heart Association.

Instant- og filterkaffe – kaffekande og espresso er de onde

Ifølge undersøgelser ser det ikke ud til, at kaffedrikning øger risikoen for at udvikle nogen af vores almindelige sygdomme. Finnerne drikker dog hovedsageligt filterkaffe. Set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er den bedste måde at nyde kaffe på som filterkaffe eller instantkaffe, ifølge det finske hjerteforbund.

Instantkaffepulver er frysetørret, så det indeholder ikke diterpenfedtsyrer, som øger kolesterolniveauet.

Hjerteforeningens hjemmeside advarer dog mod gammeldags kaffekande. Gammeldags kaffekande indeholder endnu flere diterpener end espresso, fordi kaffegrums er i kontakt med vand i lang tid, før drikken indtages.

Fransk pressekaffe, tyrkisk kaffe og græsk kaffe klassificeres som kaffekande-kaffe, hvor diterpener ender i drikken.

At drikke ca. 5-6 kopper ufiltreret kaffe om dagen kan hæve kolesterolniveauet i blodet med 0,3-0,4 mmol/l. For dem, der drikker mere end 10 kopper om dagen, kan kolesterolniveauet stige med mere end 1,0 mmol/l, ifølge den finske hjerteforenings hjemmeside.

Kapselkaffe – skummet eller cremaen afslører sandheden

Du skal være forsigtig med kapselkaffe. Der findes nu et bredt udvalg af kapselkaffe på markedet, hvoraf nogle ender med diterpener i kaffedrikken.

Kapsler til kaffe er normalt ufiltrerede, men selve kapslen kan være designet til at fungere som en slags filter, hvilket resulterer i et lavt indhold af diterpener i den færdige drik. Nogle kapsler bruger instantkaffe, som ikke indeholder diterpener.

Kaffe, der danner crema eller skum, indeholder derimod disse kolesterolforhøjende forbindelser. Den finske hjerteforenings hjemmeside råder forbrugerne til at spørge producenter af kapselkaffe, om kaffen i deres kapsler er filtreret.

Scroll to Top