Tredje bøde på en måned til Jensens Foods

Jensens Foods A/S modtog to bøder og to advarsler efter det seneste besøg fra Fødevarestyrelsen.

Der er konstateret problemer med rengøringen i Jensens Foods restaurant i Struer, der blandt andet sælger svinekoteletter og braiseret svinekød.

Usædvanlig lugt i det rum, hvor svinekoteletterne optøs. En pose risgrød forseglet med tape. Tørret snavs i det tørre lagerrum til ingredienser.

Dette er blot nogle af de observationer, som Fødevarestyrelsen har noteret i sin inspektionsrapport efter et besøg hos Jensens Foods den 3. september.

Det blev bemærket, at virksomhedens rengørings- og vedligeholdelsespraksis i særdeleshed var utilfredsstillende. Som følge heraf er virksomheden allerede blevet idømt to bøder på hver 15.000 kroner.

Derudover har Jensens Foods fået to begrænsninger i forbindelse med fødevareforarbejdning og selvovervågning. Begge begrænsninger betyder, at Fødevarestyrelsen vil foretage en betalt reinspektion.

Besøget i begyndelsen af september var allerede en ekstra inspektion, da virksomheden allerede en måned tidligere havde modtaget en advarsel og en bøde på 15.000 kroner for dårlig rengøring.

Under dette besøg blev der ud over rengøringsproblemer fundet en pose risgrød, der var beskadiget af en gaffeltruck. Ifølge inspektionsrapporten oplyste virksomheden, at posen ville blive fjernet. Dette skete dog ikke, da posen under besøget i september stadig befandt sig i virksomheden, men var forseglet med tape og plastfolie.

Virksomheden forklarede dog, at posen var blevet »kasseret i vores system«.

Her er de hygiejneproblemer, der førte til bøderne

Fødevarestyrelsen bemærkede disse problemer under en inspektion den 3. september.

  • På en pakkefabrik, der producerer rå svinekoteletter, var den beskyttende plast på arbejdsbordet beskadiget, hvilket førte til overfladeskader og ophobning af produktrester.
  • I det rum, hvor svinekoteletterne optøs, pumpes der vand ud af et afløb i gulvet under inspektionen. Der er normalt en anden lugt i dette rum.
  • Der anvendes en løfteanordning til paller i rummet til dosering af rå svinekød. Da operatøren konstant fjernede pallen, blev der bemærket kontakt med urensede støtte-/fastgørelsesstænger. Der er en klæbrig belægning på både selve stængerne og basen.
  • I rummene til opbevaring af stegt svinekød på stativer til sous-vide er loftslamperne og udstødningsposerne ikke rengjort, og der er synlige spor af aflejringer på dem.
  • I rummet til etiketter (produktfarver) er der vandpytter på gulvet, snavs på hylderne og mørke aflejringer langs et defekt hul.
  • Døren mellem slibeværelset og mærkningsrummet er stærkt forurenet med tørrede produktrester og skimmel.
  • I slibeværelset, der bruges af operatøren under produktionen, er døren blokeret, hvilket gør det muligt for slibestøv at slippe ud. Der er en stor ophobning af sort slibestøv og en generel mangel på rengøring.
  • I pH-målerummet ser vasken ud til at have et tykt synligt lag belægning.
  • I de rum, hvor ribben forarbejdes, vaskes knive og slibesten i vaske.
  • I opbevaringsområdet for tørre ingredienser er området omkring elevatoren ikke rengjort ordentligt, og der er ophobet snavs og rustne løse dele.
  • Døren mellem opbevaringsområdet for ingredienser og affaldsrampen har lysindfald fra venstre side og langs gulvet.
  • Der er fejl i døråbninger i produktionsrum og korridorer samt i lagre. Gummitætninger mangler delvist eller sidder ikke tæt, og et sted er stålbeskyttelsen i bunden af døren løs og har huller.
  • Loftet og fliserne i afrimningskammeret er ødelagte, og der er et hul i den indvendige væg.
  • Afløbet i vasken i rummet til sous-vide-produkter på hylderne lækker/er defekt.
  • Der drypper vand fra loftet ned på gulvet nær bordet, hvor rå braiseret svinekød skæres ud.
  • Desinfektionsstationen ved indgangen til ribbenforarbejdningsområdet er defekt.
  • Kilde: Inspektionsrapport fra Fødevarestyrelsen.

Besøget i begyndelsen af september var det fjerde siden maj fra Fødevarestyrelsen.

TV MIDTVEST ønskede at stille Jensens Foods spørgsmål om Fødevarestyrelsens bemærkninger, men virksomheden afviste at blive interviewet.

I stedet blev der sendt en skriftlig kommentar fra Ole Nørgaard, kvalitetschef hos Jensens Foods:

Vi har taget Dyre- og Fødevarestyrelsens bemærkninger til efterretning og straks iværksat en handlingsplan, der blandt andet indebærer, at der afsættes ekstra ressourcer til vedligeholdelse og ekstra rengøring. Vi har også ansat en ekstern fødevarekonsulent for yderligere at forbedre vores interne processer.

“Vi ønsker at leve op til både vores egne og myndighedernes høje standarder, og vi anerkender de fejl, som Fødevarestyrelsen har påpeget, og vi må lære af dette. Samtidig vil vi understrege, at inspektionen ikke fandt nogen fødevarer, der udgør en risiko for vores kunders sundhed, og at de mangler, som Fødevarestyrelsen tidligere har påpeget, er blevet udbedret,” skriver Ulle Nørgaard.

Jensens Foods, der ligger i Struer, producerer produkter som svinekoteletter, braiseret svinekød og færdigretter, der sælges i kølediske i detailbutikker over hele landet.

Scroll to Top